מהי טובת הילד?

“אני רוצה את טובת הילדים”, זה אחד המשפטים הכי חזקים שנאמרים בחדר הגישור שלי.

בתהליך גירושין מבקשים בני זוג להיפרד אחד מן השנייה, לא להמשיך את יחסיהם הפיזיים, הרגשיים על כל המשתמע מכך, וזאת החלטה שהם לוקחים ומתנהלים דרכה בכל תהליך הגישור. גם אם זאת בקשה של צד אחד, בדרך כלל הצד השני מתיישר לפיה והתהליך כולו סובב סביב הצורך לסיים את הקשר הזוגי ולסגור את כל הקצוות.

בחדר הגישור נוכחים שני הצדדים, אך ההחלטה שלהם תשנה לא רק את החיים שלהם, אלא גם את החיים של מי שדעתו אינה נלקחת בחשבון, שאינו נוכח באופן פיזי בחדר ולעיתים גם לא מודע עדיין כלל על העומד להתחולל בחייו, ילדיהם של בני הזוג.

הילדים חיים במסגרת אליה הורגלו מיום לידתם, הם סומכים על מי שבנו להם בית חם ואוהב, מי שעכשיו אחראים על פירוקו ועל בנייתו של מודל משפחתי חדש, הילדים האלה הם אותם ילדים שטובתם אמורה להיות לנגד עיני המגושרים ולא רק ברמת הסיסמה.

טובת הילד

המושג “טובת הילדים” הוא עניין מרכזי במשפט ובדין העברי ובכלל כרעיון תפיסתי כלל עולמי.

ברמה העליונה, טובת הילד הוא מושג חברתי ומשפטי המציג את הנורמה הקובעת כי לחברה יש את הזכות להביע את דעתה על האופן בו יגדלו ויתחנכו ילדים, גם אם הדעה אינה מקובלת על הוריו הביולוגים או אפוטרופוסים של ילד. עובדה זו מוכיחה לנו עד כמה טובתו של ילד עומדת בעיני החוק, לילד יש זכויות ויש לדאוג לרווחתו ויהי מה.

טובת הילד כעקרון על, נזכרת גם במקורות: בפרשת שמות מסופר על המיילדות העבריות, שפרה ופועה, שהחליטו שלא לבצע את גזר דינו של מלך מצרים, שהורה להן להמית את ילדי העבריים, משום שצו מצפונן ובורא עולם הורו להן לשוות לנגד עיניהן את טובת הילדים העבריים: “ותחיין את הילדים” (שמות א, יח). מן הימים ההם ועד לזמן הזה טובת הילד עומדת בראש סדר העדיפויות ואמורה להיות המגדלור המכוון את כלל האנשים ובעיקר את ההורים, גם בתהליך פרידה וגירושין.

כאשר בני הזוג יושבים בחדר הגישור ומדברים על כל הנושאים המהותיים להם לפרידה, פעמים רבות השיח מתלהט נשאב להוצאת קיטור ופורקן של הכעסים והמצוקות, המסלול הזוגי המתפרק מתערבב ומעיב על המסלול ההורי, מילים עפות באוויר וכל אחד מתבצר בעמדתו.

הילדים בתהליך הפרידה

הילדים הם חלק מרכזי בכל תהליך פרידה ופירוק נישואין. לבני הזוג לעיתים קשה להפנים את גודל האחריות הרובצת לפתחם באשר להשלכות שיש לאופן ניהול הליך הגירושין על ידם על מצבם הרגשי של ילדיהם . ככל שבני הזוג ישכילו לשתף פעולה ביניהם במסלול ההורי, ככל שהם יאחדו כוחות ויעמדו יחדיו כצוות אל מול ילדיהם, כך ההסתגלות של הילדים לפרידה תהיה רכה ומהירה יותר עם מינימום נזקים.

תהליך גישור גירושין שם את הילדים במרכז בצורה אמיתית ולא כחלק ממאבק או כלי משחק, תהליך המבקש את טובתם ורווחתם, במינימום פגיעה, תהליך שכזה בו ההורים מצליחים לשים את האמוציות המשתוללות והאינטרסים המנוגדים ופשוט שומרים על נפשם הרכה של הילדים. תהליך כזה בו הילדים יקבלו מודל ראוי להתנהלות ולתקשורת, מודל ראוי למשפחתיות גם במסגרת חדשה ובעיקר הבנה וידיעה שאוהבים אותם ללא תנאי וללא קשר לשום דבר, אהבה הורית מלאה, תמיכה וגב גם במציאות המשפחתית החדשה.

סיגל כסיף – מגשרת גירושין

לקריאה נוספת: התקווה שבהסכם הורות משותפת

השאר תגובה

אתה חייב להיות מחובר כדי לכתוב תגובה.