שוב הם הגיעו, החגים
זאת אחת התקופות הקשות בשנה עבור הרבה מאוד פרודים פרודות, גרושות וגרושים. הכל מציף, הבגדים החגיגיים בחלונות הראווה, הפרסומות המציגות משפחה מושלמת בסעודה, ההודעה מהמורה על ימי החופשה הארוכה והברכה הבנאלית "שיהיה לכם ולבני משפחתכם חג שמח"...
השנה, כמו בכל שנה, כמו בכל חג יהיו אנשים עצובים, שיבלו הרחק מילדיהם ולעיתים זאת תהיה להם הפעם הראשונה. אלה ההשלכות הם יגידו, ההשלכות של הפרידה, של החופש, של הבגידה, של זמני השהות. השכל יודע ומבין שככה זה כשמתגרשים, אבל הלב, הוא רוצה הרבה יותר.

ילדים וגירושים
אחד מהנושאים הכי טעונים בכל גישור לגירושים הוא המזונות וזמני השהות ובכלל כל הקשור לילדים. האמוציות גואות והחדר חווה עלויות ומורדות, צעקות ובכי חרישי, לעיתים של שני הצדדים.
אני פוגשת אנשים שאוהבים את הילדים שלהם, שרוצים להיות איתם כל הזמן, אך מבינים שהחוק והצד השני דורש הדדיות גם כאן. במקרים רבים נקבעת משמורת משותפת כאשר לשני ההורים הגדרה הורית שווה. אך בין אם מדובר במשמורת משותפת ובין אם מדובר בזמני שהות אחרים, ההבנה שצריך לשחרר את הילדים להיות עם הצד השני בהתאם להסכם היא קשה ולעיתים מכבידה על ההורים וזה קשה שבעתיים כאשר מדובר בחגים.
שיח על ילדים בחדר הגישור
בהליך גישור גירושין, בכל פעם שאנו מגיעים לשיח על הנושא, המגשר מעולם הטיפול שלצידי ואני מסייעים לצדדים להתבונן פנימה אל תוך ליבם, אל מעבר למילים שנזרקות לחלל האוויר. לדוגמה, ישנן אימהות שמתקשות מאוד לשחרר את הילדים וכשבוחנים איתן איזה צורך עומד מאחורי ההתעקשות שדווקא בליל הסדר הילדים יהיו איתן, הן פתאום מבינות שהפחד האמיתי שלהן אינו נוגע לילדים כלל, אלא הוא הפחד מלהישאר לגמרי לבד אחרי סעודת החג וביום שלמחרת, להרגיש בודדה ולעיתים קצת אבודה בעיקר אם זו לה הפעם הראשונה. ההתבוננות פנימה אל הצרכים האמיתיים מאפשרת דיוק שלהם, מאפשרת אמפתיה וחמלה של הצד השני שפתאום מבין מנין הגיעה ההתעקשות, ופתאום קל לו להתרכך והוא מוכן להתגמש מתוך ההבנה היכן הפחד שלה פגש אותה.
סוגיית החגים
סוגיית החגים מקבלת מקום של כבוד בהסכם, במטרה להיות מדויקים עד כמה שניתן כדי שלא יצוצו מחלוקות בנושא בין ההורים גם בעתיד. במסגרת טבלת החגים המפורטת בהסכם נקבע מראש הסדר של החגים והשהיה של הילדים. כאן אין משנה סדורה, כל משפחה עם מה שמתאים לה. אם לדוגמה לאב אין כלל משפחה בעוד שהאם משופעת במשפחה גדולה וחמה, לעיתים האם עשויה דווקא בחגים לאפשר לאבא לבלות קצת יותר עם הילדים מתוך התפיסה החומלת שבעת שהיא תהיה מוקפת בחום ובאהבה של משפחתה הרחבה, גם האבא יהיה מוקף בילדיו האהובים ולא יחוש בודד כ"כ בחגים.
בחדר הגישור אנחנו מעודדים שאילת שאלות מסוג: "ומה אם..." ומשתדלים לעורר דיון וסיעור מוחות לגבי שלל אפשרויות רבות שתיתכנה. אחת הדוגמאות נוגעת לנסיעות לחו"ל, מה קורה כאשר אחד הצדדים מבקש לצאת לחו"ל לכל תקופת החופשה ולבקש את עזרתו של הצד השני לשם כך שישהה עם הילדים גם בימים שהם שלו.. או מה קורה כאשר אחד הצדדים מעוניין לקחת את הילדים לחו"ל בחגים. או סוגיה הקשורה לכסף: הסכמה ואופן חלוקת העלויות הגבוהות הכרוכות בקייטנה, מטפלת, טיולים ואטרקציות לכל ימי החופש.
.
בנוסף לכך שנשאף שההסכם יהיה מפורט וצופה פני העתיד ככל שניתן, המגשר מעולם הטיפול שלצידי ואני תמיד מבקשים מבני הזוג לבחור במשותף אילו עקרונות וערכים משותפים הם היו רוצים לעגן בהסכם, ערכים ועקרונות שסעיפי ההסכם יפורשו לאורם. ישנם זוגות שבוחרים בערך של הוגנות, של חברות, של תקשורת, של כבוד והערכה הדדית. עוד הם קובעים בהסכם סעיף לפיו העקרונות והערכים האלו ישמשו נר לפרשנות של סעיפי ההסכם. כך עם העקרונות והערכים האלה המולידים כבוד, הוגנות והערכה ההתמודדות עם ההחלטות לגבי החג תהיה מעט יותר קלה.
חג שמח
סיגל כסיף - מגשרת גירושין