סקאלת המקרים שמגיעים לחדר הגישור
הפעם אני רוצה לדבר איתכם על קצוות, וגם על מה שביניהם.
במהלך שנות עבודתי כמגשרת פגשתי זוגות שונים. כל זוג הוא יחיד ומיוחד.
היום אני יכולה לומר שאפשר לחלק באופן גס את אופי הגישורים לסקאלה עם שני קצוות ואמצע.
כמובן שכמו בכל ספקטרום, כל אחד יכול למצוא את עצמו במקום מסוים על הרצף, ויש אינספור מקרים שונים. בדיוק כמו שיש אינספור אנשים שונים וצרכים שונים.

הצד התקתקן
לעיתים מגיעים אליי לחדר הגישור זוג "תקתקנים" שלא רק שהחליטו שהם רוצים להתגרש יחד ובטוב, הם גם החליטו לעשות את זה במהירות וללא עיכובים.
זוג כזה שבחר לקחת על עצמו את המשימה, עשה גם שיעורי בית. לרוב הם מבקשים לקבל מראש את רשימת הנושאים שחשוב לדבר עליהם בעת פרידה ולרוב הם מגיעים כבר לפגישה הראשונה עם הסכמות לגבי רוב הסוגיות ולמעשה זקוקים לשיופים אחרונים, הסכמות קטנות שאליהן לא הצליחו להגיע לבד וכמובן לגיבוש ההסכם עצמו.
זהו מקרה שקיימת תקשורת טובה בין שני הצדדים. הם הצליחו לשבת לשיחה בריאה ולדבר על הדברים שחשובים לכל אחד מהם וביחד כמשפחה. ולכן גם בחדר הגישור ההתקדמות איתם מהירה ואפשר להגיע להסכם במספר מצומצם עד מאוד של פגישות.
הצד שנמצא בסכסוך ברמת עצימות גבוהה
מהצד השני של הסקאלה נמצא הזוג עם קונפליקט ברמת עצימות גבוהה כשהתקשורת ביניהם כמעט ולא קיימת. כאלו שבקושי רב מסוגלים להחליף מילה אחת ביניהם בלי שהיא תהפוך למריבה גדולה. במקרה כזה, הרבה לפני שאנחנו מדברים על הסכמות ועל צרכים – אנחנו מאווררים רגע את הרגשות, הכעסים, האכזבות והכאב. אני והמגשר המטפל הרגשי שלצדי מאפשרים לצדדים לפרוק את המטענים, לדבר על מה שקשה ולא דובר עד כה. הרבה פעמים הם באמת שומעים אחד את השנייה זו הפעם הראשונה, באמצעותנו, צדדים שלישיים ניטרלים ומבינים לראשונה מה בעצם מתרחש בליבו של הצד השני, מה כואב לו ומה בעצם מפעיל אותו. זוהי תחילת הדרך ליצירת תקשורת. בשלב הבא אנחנו מבררים עם הצדדים מה באמת חשוב לכל אחד מהם, כלומר מהם הצרכים של כל צד, ולבסוף אנחנו מתווכים לכל צד את הצרכים של הצד השני ומאפשרים לצדדים בעדינות לנסות ולהיכנס מעט לנעלי הצד האחר. מהמקום הזה ישנה תנועה קדימה שמובילה להסכמות ולהבנות.
מילה חשובה על זוג שנמצא במקום הזה: נכון שהתקשורת ביניהם לא פשוטה בלשון המעטה, ונכון שיש המון מטענים והמון מריבות, אבל חשוב לזכור שהם הגיעו מרצונם לגישור ושעמוק בפנים מסתתר לרוב רצון כן ואמיתי לסיים את הפרידה במינימום פגיעה במרקם המשפחתי מתוך דאגה כנה לילדים ובהחלט קיים כאן פתח לתקווה ולאופטימיות. אחרת הם היו בוחרים בפלטפורמה אחרת והיו בוחרים גבית המשפט ולא בחדר הגישור.
פגשתי לא מעט זוגות שהצליחו במספר מפגשים כן למצוא את הדרך שלהם לשיפור התקשורת ומשם הדרך הייתה מהירה יותר להסכם מכבד והוגן עבור שני הצדדים.
וכל מי שבאמצע
את מי אנחנו פוגשים באמצע? את רוב הזוגות.
את האנשים שלפעמים מסוגלים לנהל שיח בתקשורת טובה ולעיתים פחות.. את אלו שלעיתים באים עם הכרזות חותכות ומתבצרים בעמדות אבל בסוף כן מוצאים את עצמם, אולי בפעם הראשונה מזה זמן רב מקשיבים לצד השני, מבינים יותר את הפגיעה או כאב שמנהלים אותם וכן מצליחים לראות אותו ואת הצרכים שלו.
חשוב לזכור גירושין זה מצב רגשי מורכב ביותר, סוג של רכבת הרים אמוציונלית ובני הזוג נאלצים להתמודד כל פעם מחדש עם כל מה שמגיע.
בסופו של דבר, בתהליך הגישור יש מקום לכולם.
תפקידם של המגשרים הוא להרגיש מי עומד מולם, לדעת לכוון בעדינות את הצדדים, ולאפשר להם לייצר תקשורת בונה ובריאה שתאפשר להם להמשיך לתקשר גם כהורים גרושים.
הדבר הכי חשוב שנדרש מהזוגות הוא רצון כן ואמיתי לעשות זאת בדרך שלהם כדי להגיע יחד למטרה המשותפת – גירושין במינימום פגיעה עם הסכם מכבד והוגן.
ואני פה בשבילכם להתייעצות,
מגשרת, עו"ד סיגל גאיה כסיף.