מתי מפסיקים את תהליך הגישור
החיים הם דינמיים, את זה אני לא צריכה לספר לכם.
גם בעולם הגישור לא הכול הולך תמיד כמו שתכננו. נכון, ברוב המקרים גישור יסתיים בצורה טובה עם הסכם גירושין מכבד והוגן לשני הצדדים. אבל יש מקרים מסוימים שבהם תהליך הגישור נפסק באמצע, בין אם על ידי בני הזוג או אחד מהם או בין אם על ידי המגשרים.
כדי שתכירו את כל הצדדים לתהליך הגישור, הנה דוגמא למספר סיבות שבגללן גישור עלול להיפסק באמצע.

כשאין הדדיות בתהליך הגישור
נכון שאי אפשר להכריח אף אחד להשתתף בהליך גישור, והצדדים תמיד בוחרים להגיע לחדר הגישור מרצונם החופשי ומתוך בחירה. אבל כמו שאמרתי – החיים דינמיים ודברים משתנים כל הזמן. גם רצונות.
באחד הגישורים שלי ושל המגשר המטפל שלצדי כבר במהלך פגישת ההכרות, הבעל חזר והדגיש שאין לו הרבה סבלנות "למשוך" את התהליך ושהוא רוצה לסיים לאלתר את העניין. בכל פעם שהאישה התלבטה, העלתה שאלה או הרהרה בקול רם – הוא הכריז באיום שיפוצץ את התהליך ושהם ייפגשו בבית המשפט. היה לו קשה להתמסר לתהליך ולתת לו צ'אנס אמיתי.
הדבר יצר מתח והקשה על בנית תהליך של תקשורת בריאה ומקדמת. ניכר היה שהאישה פעלה מתוך לחץ, פחד וחרדה ובעצם יחסי הכוחות היו מאוד לא מאוזנים בחדר.
בשיחה נפרדת עם הבעל דיברנו על הבעייתיות שנוצרה בעקבות הלחץ שלו עליה, דבר שהוביל את האישה לקבל החלטות מתוך מקום של פחד וחרדה ולא ממקום מושכל ומאוזן. ביחד עם הבעל הרהרנו בהשלכות האפשריות של הסכם כזה הנשען על הסכמות שהתקבלו תחת לחץ. הבעל הבין שאם הוא ילחץ את האישה לקבל החלטות נמהרות, הרי שבסופו של דבר במבחן המציאות היא לא תוכל לקיים אותן.
הבעל החליט להוריד מעט את הרגל מהגז ולאפשר לאישה לעבור את התהליך הנחוץ לה, דבר שיאפשר לבני הזוג לקבל החלטות ממקום בריא ולא ממקום של לחץ וכפיה.
כשפשוט לא מצליחים להגיע להסכמות
מקרה נדיר שבו נמליץ להפסיק את תהליך הגישור הוא כשנרגיש שהתהליך הולך סחור סחור, כשהצדדים סובבים סביב אותן נקודות, מדשדשים במקום ולא מצליחים לייצר תנועה לאנשהו.
במקרה הזה, ייתכן שהמגשר –המטפל רגשי שלצדי ואני נבין שבעצם הצדדים (בצורה לא מודעת כמובן) מעוניינים באיזשהו אופן להנציח את הקונפליקט ביניהם ומסיבות שונות הם לא באמת מוכנים לשחרר האחד את השניה. אולי הדבר נובע מפחד לא מודע של ההבנה של סופיות הפרידה ואולי ממקומות אחרים. בכל מקרה במבחן התוצאה האחריות שלנו היא לאתר את "הריקוד" הסחרחר הזה ולשקף להם את מה שאנחנו רואים.
אם נאפשר לצדדים להמשיך לדשדש במקום, ללא הצלחה, הדבר עשוי לעורר אצלם תחושת תסכול וכישלון. במקרה כזה נמליץ להם לשקול להפסיק לעת עתה את הגישור על מנת לאפשר להם רגע להתבונן ולבדוק עם עצמם האם ואיך הם באמת רוצים להמשיך הלאה בחייהם.
כשצד אחד מסתיר מידע
תהליך הגישור מבוסס קודם כל על שקיפות ועל יצירת ובנית אמון. גם אם בני הזוג כועסים אחד על השני, חשוב שתהיה שקיפות וכנות בחדר הגישור. השקיפות תאפשר בהמשך תחושה של הוגנות, תבסס את האמון ותייצר תקשורת טובה יותר בין בני הזוג.
אם צד בוחר להסתיר מידע שהוא מהותי לתהליך כמו כספים או נכסים שאותם הוא לא חשף בפני הצד השני, הדבר בהכרח יוביל להסכם לא הוגן.
במקרה שמידע כזה מתגלה, בשיחה נפרדת עם אחד הצדדים, אנחנו כמובן נפציר בצד שמבקש להסתיר את המידע לחשוף אותו למען השקיפות וההוגנות, ערכים שהם נר להליך גישור בריא. באם צד יתעקש שלא לחשוף את המידע, נאלץ להודיע לצדדים על סיום הליך הגישור.
כשצד אחד מוחלש או נפגע בגישור בצורה דרמטית
איזון הוא פרמטר חשוב בחדר הגישור. אם לאורך הגישור המגשר שלצדי ואני נרגיש שצד אחד מוחלש מאוד, אם נרגיש שהפחד מנהל אותו, נרגיש שהוא חרד או שמופעל עליו לחץ כבד, זה יהיה סימן להרים דגל אדום. הליך הגישור לא יתנהל בצורה הוגנת כאשר הצד המוחלש מקבל החלטות ממקום של פחד ולחץ.
כמגשרים תפקידנו הוא לעצור את התהליך הזה ולא לאפשר פגיעה בלתי הפיכה באחד הצדדים הנמצא במצב של חולשה קיצונית.
כשהצדדים או אחד מהם מפסיקים בעצמם את התהליך
לפעמים זה קורה כי צד אחד פשוט לא מצליח לשים את הכעס והעלבון בצד. זה עשוי לקרות בעקבות בגידה אבל לא רק. לפעמים זה קורה כשצד אחד פשוט שובר את הכלים ולא מסוגל יותר לנהל תקשורת מועילה שמקדמת להסכם הוגן, ולפעמים שני הצדדים בוחרים ביחד לעצור גישור שלא מוביל אותם כרגע לפתרון, ובוחרים לקחת פסק זמן ולחשוב האם זו הדרך והאם זה הזמן הנכון להם.
הליך הגישור הוא הליך וולונטרי
בהסכם הכניסה להליך הגישור שנחתם ביננו לבין המגושרים אנחנו מדגישים שההליך הוא וולנטרי ושבכל שלב הצדדים, או אחד מהם רשאי להודיע על סיום הליך הגישור. עצם הידיעה שצדדים או אחד מהם, יכולים להפסיק בכל עת את הגישור, מקנה לצדדים תחושה של חופש ומאפשרת לבני הזוג להתרווח בכיסאותיהם ולהתמסר באמת לתהליך.
Photo by Kristaps Grundsteins on Unsplash
אולי יעניין אתכם לקרוא גם על: