המיתוס ושברו…

מיתוסים בעולם הגישור

בכל מקום בו ישנם אנשים, כנראה שיצמחו גם מיתוסים, סיפורים אורבניים ואגדות. כך גם בעולם הגישור בכלל ובעולם הגישור לגירושין בפרט. לאורך השנים צמחו מיתוסים שונים ומשונים וחשוב לנפץ אותם ולהסביר אותם על מנת שזוגות לא יחששו להיכנס להליך.

מיתוס 1 –  בוררות

אחד המיתוסים המרכזיים אשר נוגעים לעולם הגישור היא המחשבה שזאת בוררות. שנים טעו בהגדרה וקראו למגשר בורר.

בוררות או אַרבּיטרַציה, היא גם שיטה אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים, אך בניגוד לגישור, הצדדים החלוקים מסכימים להציג את עמדותיהם בפני צד שלישי אובייקטיבי, הבורר, על מנת שהוא יכריע בסכסוך בעבורם ללא יכולת ערעור .

ההשוואה שגויה וחוטאת לאמת. מגשר אינו בורר או שופט, הוא אינו מכריע במחלוקת ואינו מביע את דעתו לאורך ההליך כולו ולמעשה שומר מכל משמר על הנייטרליות.

בחדר הגישור המגשר שלצדי מעולם הטיפול ואני פוגשים במיתוס הזה בכל פעם מחדש. בני זוג לא פעם מבקשים מאתנו להביע את עמדתנו או להכריע בעבורם באיזו סוגיה ואנו מזכירים להם שוב ושוב שכמגשרים אין זה מסמכותנו להכריע במחלוקת או להביע את עמדתנו (ולמעשה דעתנו איננה כלל רלבנטית) ואנו מחזירים להם בכל פעם מחדש את ההגה לידיים ומזכירים להם שהם אלה שעתידים לחיות עם ההסכמות לאחר הגירושין ושהם יידעו הכי טוב אילו פתרונות יתאימו ויהיו הכי מדויקים ויישימים עבורם ועבור ילדיהם.

מיתוס 2 –  התפשרות

בקרב רבים נתפס גישור גירושין כסוג של בחירה של הרע במיעוטו, של פשרה הנובעת מפחד. אלא שההיפך הוא הנכון. אנו מסבירים למגושרים שמטרת הגישור היא לא להתפשר. המטרה היא שהצדדים יגיעו להסכמות שהם מרגישים שיוכלו לחיות איתן, שביום שלמחרת החתימה על הסכם הגירושין, הם יקומו בתחושה שהם חתמו על הסכם שהם יוכלו לחיות אתו בשלום ולא כזה שהם יצטערו שחתמו עליו.

מיתוס 3 – התקפלות

ישנם אנשים שכשהם שומעים את המילה “גישור” הם ישר חושבים על כך שהצד השני מבקש לנצל את ההליך ולעשות טריק או טוויסט משפטי.

אלא שאין אלו פני הדברים, בפגישת הגישור הראשונה חותמים בני הזוג על הסכם כניסה להליך גישור בין המגשרים לבין המגושרים ובו בין היתר מעוגן הכלל הקובע חיסיון. כלל שנועד להגן על הצדדים ולאפשר להם לחוש בטוחים בחדר הגישור. הכלל קובע שכל מה שנאמר בחדר הגישור נשאר בדלת אמותיו וכי הצדדים לא יוכלו לעשות שימוש בבית המשפט בכל מה שנאמר בחדר הגישור ואף לא יוכלו לזמן את המגשרים לעדות בבית המשפט.

הכלל של החיסיון בא למנוע ניצול לרעה של הליך הגישור ולאפשר לחדר הגישור לשמש מעין “אי” סטרילי ומוגן.

מיתוס 4 –התוקף המשפטי של הסכם הגירושין בהליך הגישור

לעתים נוצר הרושם המוטעה שהגישור אינו בר סמכות, זה NICE TO HAVE אבל אין לו תוקף או משמעות “בעולם האמיתי”.

זוהי כמובן טעות בסיסית בהבנת מהותו של הגישור. משהגיעו הצדדים להסכמות הן מעוגנות על ידי במסגרת הסכם משפטי מחייב עליו חותמים בני הזוג ואשר מאושר ע”י ביהמ”ש ומקבל תוקף של פס”ד ומחייב ככל פס”ד אחר.

מיתוס 5 – גירושין כהליך משפטי בעיקרו

בעבר נהוג היה להתייחס להליך הגירושין כאל הליך משפטי בעיקרו.  בשנים האחרונות מתייחסים להליך הגירושין יותר ויותר כאל תהליך משולב רגשי ומשפטי.

זהו בעצם מודל העבודה שאימצתי: השילוב בין עולם המשפט ועולם הטיפול. כעו”ד מגשרת גירושין, אני בוחרת לגשר כשתמיד לצידי יושב מגשר מעולם הטיפול וכך אנו מעניקים למגושרים מעטפת מדויקת רגשית ומשפטית. כדי שהצדדים יהיו מסוגלים לנהל דיון בשאלות משפטיות יש קודם כל צורך לזהות ולנטרל מוקשים רגשיים ולפענח מהם הצרכים והאינטרסים שמסתתרים מאחוריהם.

תהליך פרידה אינו דורש מלחמה עקובה מדם בבימ”ש ודווקא התנהלות בשיח מכבד ובדרכי שלום עשויים להוביל לתוצאה מיטיבה על כל הצדדים.

לקריאה נוספת: שיטת נסטינג – הילדים נשארים בבית וההורים מתחלפים

תגובה 1

  1. יגאלה בוזנאה ב- 16/11/2019 בשעה 17:36

    בתהליך כל כך קשה ורגשי מצאתי אי של תמיכה אנושי, בצורה מקצועית משקף מה רלוונטי ומה תקף.
    מה האלטרנטיבות למרות הכאב מה ישאר אחר כך בלב. ומתוך הכאב לקום ולצעוד להתגבר ולא למעוד,
    להבין שהחיים ממשיכים למרות הכל למצוא את הכוחות לשאת בכל עול.
    תודה שאיפשרתם לנו להחליט ממה להתעלם ובמה להביט. ועטפתם אותי באהבה ורגישות
    הארתם עיני וגיליתי נחישות, והדגשתם מה שידעתי תמיד שאהבה לילדים היא משהו עמיד,
    וגם שניפרדים בסופו של דבר הרגש אל השכל יחבר וכשזה נעשה בצורה מכובדת על כל אחד היא עובדת,
    תודה לכם סיגל ודויד אנצור אתכם בליבי תמיד.



השאר תגובה

אתה חייב להיות מחובר כדי לכתוב תגובה.