איך לגייס את הצד השני לגישור בגירושין?
רוב המקרים האישה היא זו שפונה להליך של גישור לגירושין. לפעמים קורה שאני מקבלת פניות גם מבעלים. אבל המקרים הנדירים ביותר הם של שני בני זוג שפונים אליי יחד. כמעט תמיד לצד אחד לוקח יותר זמן להבשיל ולהבין שהקשר נגמר. לא פעם צד אחד יעדיף להישאר בתוך הקשר תקופה ממושכת גם אם הוא יודע שהיחסים נפגעו ללא היכר. נורא קשה לצאת מהידוע והוודאי אל תוך חיים של אי וודאות וחששות.
לכן לא מעט פעמים אני נשאלת בשיחת הטלפון הראשונה את השאלה הקריטית:
איך אפשר לגייס את הצד השני להתחיל את תהליך הגישור איתי?
אני מסייגת מראש ואומרת שאין פתרון אחד ובטח שאין פתרון קסם לנושא.
אבל מניסיוני בתחום יש כמה המלצות שיכולות לסייע.

תזמון הוא הכול
נכון שלפעמים הרגשות גואים והמתח בלתי הסבל וכל מה שבא לכם הוא לצרוח – בוא נתגרש כבר! אבל בתוך ליבכם אתם יודעים שמריבה כזו לא תוביל לשום מקום.
לא כדאי להעלות את נושא הגירושין במהלך ריב, שטעון ממילא ברגשות וכעסים. אף צד לא קשוב בזמן מריבה.
במקום זה נסו למצוא רגע שליו שבו אתם מרגישים שישנה אוזן קשבת, מישהו שמוכן לשמעו מה אתם בעצם מבקשים ממנו.
לא להאשים
חשוב להבהיר בשיחה כזו שזו לא עוד מריבה, וחשוב מאוד לא להטיח האשמות אחד בשני. שניכם יודעים כבר היטב לאן מובילות שיחות האשמה ושאין להן פתרון אמיתי. סופן של שיחות כאלו הוא שכל צד מתבצר בעמדתו כעוס ומאשים וגם פה אתם מוצאים את עצמכם בדרך ללא מוצא.
נסו להסביר מה אתם מרגישים ומה חשוב לכם שיקרה ולא מה הצד השני עשה או לא עשה. כאשר אתם מדברים על הרגשות שלכם ולא של אחרים, קשה יותר להתווכח לגביהם.
שיקוף המצב הקיים ושיחה מהלב
חשוב לדבר על הקושי של שניכם מהמצב שאליו נקלעתם. על כך שבעצם אי אפשר להמשיך כך בצומת הדרכים הזה. על כך שהשמחה מזמן נעלמה מהבית, על כך שהשתיקות הרועמות ביניכם מכאיבות גם לכם וגם לילדים ועל כך שזה שאת ישנה בסלון והוא בחדר השינה כבר למעלה משנה לא עושה טוב לא לכם ולא לילדים. לפתוח את הלב ופשוט לדבר בכנות על כך שמשהו חייב להשתנות. שחייבת להתחיל תנועה לאנשהו. למקום הזה, לשיחה מתוך הלב הדואב, בן הזוג יוכל להתחבר מתוך הבנה והכרה שכך באמת אי אפשר להמשיך עוד גם מבחינתו.
תנו לדברים לשקוע
ברוב המקרים שיחה אחת לא תספיק. להציע גירושין זו הכרזה מאוד משמעותית וקשה לעיכול. לאחר השיחה הראשונה הצד השני יצטרך זמן לעבד את הדברים, לחשוב עליהם ולנסות לגבש ולהבין מה הוא רוצה.
תנו לו את הזמן הזה והמשיכו בשיחה אחרי שהדברים שקעו. ההפנמה יכולה לארוך זמן רב.
בסופו של דבר, כמו שאמרתי, אין פה נוסחת קסם.
לאחר שנים של חיים ביחד, אתם תדעו הכי טוב מה יגרום לצד השני להבין שהגיע הזמן להליך של גירושין. שבו עם עצמכם ואפילו כתבו בנקודות את כל הרגשות, הרצונות, הצרכים והאינטרסים שלכם.
מצאו את הזמן הנכון ואת הניסוח שמתאים לכם כדי לומר – מבחינתי זה נגמר ואני רוצה לעשות את זה יפה למען המשפחה שלנו.
בהצלחה!
ואני פה בשבילכם להתייעצות,
מגשרת, עו"ד סיגל גאיה כסיף.